Любопитно

Зъбният камък е резултат от втвърдяването на непочистена зъбна плака. Следователно, ако успявате да почиствате добре всекидневно плаката, няма да Ви се натрупва и зъбен камък.
Усвояването на калциевите йони става по-пълноценно от продукти с растителен произход (например сусам, тахан).
Сухата четка за зъби изчиства по-добре зъбните повърхности. Затова някои изследователи препоръчват ползването на две четки – една за сутрешно измиване и друга за вечерното.
Количеството паста за зъби НЕ трябва да е като на рекламите – по хода на цялата четка. Напълно достатъчно е 1 кубически сантиметър ( приблизително колкото бобено зърно). Останалото излишество или пада непотребно или само ви дави и може да ви откаже от миенето преди да сте измили зъбите си.
Употребата на твърди и малко обработени термично храни подобрява съществено самопочистването на зъбните повърхности и масажира венците през деня, когато четката е далеч.
Консумацията на кафе, черен чай, червено вино някои плодове (боровинки, касис, къпини) може да оцвети не само зъбната плака, но и зъбните повърхности.
Голяма група пасти за зъби с изразено противовъзпалително действие могат да проявят страничен ефект оцветяване на зъбните шийки. Поради това е желателно след свършване на тубичката да смените с противовъзпалителна паста на друга фирма (там вероятно активните съставки са по-различни и няма да има натрупване на ефекта оцветяване).
Шоколадът сам по себе си не може да развали зъбите Ви. Вредни последици могат да настъпят ако допуснете храни с високо съдържание на захар или киселини да са дълго в контакт със зъбните повърхности ( смучещи бонбони, близалки, дъвчене на цитруси, газирани напитки). Добре е след употреба на подобни храни да привикнете да изплаквате с малко вода или друга неутрална течност.
Цветът на зъбите Ви е генетично заложен. Той се определя основно от цвета на дентина. Това е основното вещество, изграждащо зъба, което нормално няма контакт със слюнката). При избелването можем да влияем само на емайла, който е силно прозрачен (когато е добре минерализирал).
Когато поникнат, зъбите са все още с незавършена минерализация. Счита се, че няколко години продължава тяхното „узряване”. Ако в този период започне кариес, обикновено се развива толкова бързо, че размекнатите тъкани не са оцветени. Затова единственият начин да се избегнат неприятните усложнения е правилна грижа за зъбните повърхности и редовните профилактични прегледи от професионалист.